saskiainsrilanka.reismee.nl

chaos, curry's en tempels; Sri Lanka!!

Hi Allemaal!

Zo, de eerste week zit er alweer op, en wat een cliche, maar wat is de tijd toch snel gegaan!!Zit hier nu precies een week, en ookal was aan het begin allemaal heel erg wennen, heb ik het nu toch heel erg naar mijn zin! Ik zit in een guesthouse net buiten Kandy, in een klein dorpje met 4 andere meiden, dus heel gezellig. Het huis is heelmooi verdermet een grote woonkamer, eetkeuken, 3 slaapkamers en een badkamer, met warm water zelfs dus helemaal prima! Maar goed, ik zal even bij het begin beginnen.

Zaterdag 14 april begon het dan. Ik had Jooske,. het meisje met wie ik vloog ontmoet op schiphol, en was het tijd voor laaaange reis met een tussenstop op Dubai, maar dat is gelukkig allemaal goed gegaan. Bij aankomst stond er een chauffeur klaar met een bordje ''Welcome Saskia and Jooske in Sri Lanka'' dus het avontuur kon beginnen. Na een 3 uur lange reis kreeg ik meteen al een goed beeld van Sri Lanka. Wat een enorme chaos is het eerste wat in me opkwam. Het verkeer is echt een grote ramp. Een 2-baansweg wordt gebruik als 6-baans weg, iedereen toetert en gaat er vanuit dat iedereen wel opzij gaat voor je en anders heb je pech. Heb al een aantal keer mn ogen dicht geknepen als er weer een vrachtwagen toeterend op ons af kwam rijden. maar gelukkig heb ik dat tot nu toe nog overleefd! Verder is het echt een prachtige land met super mooie natuur. Alleen maar groen zie je om je heen, aapjes die overal zitten, palmbomen, echt heel mooi.

Deze week had ik dus de orientatieweek wat een beetje vakantie was. Het boeddhisme is hier heel belangrijk dus ik heb deze week al ong 20 tempels bezocht en ben al 3 keer gezegend door een monnik dat ik een lang leven zou krijgen dus dat is heel fijn haha! De tempels zijn echt indrukwekkend mooi. Ontzettend mooi versierd, met een enorme Boeddha in het midden en allemaal mooie lotusbloemen er omheen. Mensen die gebeden opzeggen alsof hun leven er van af hangt en overal wierook. Maandag heb ik met de rest geholpen bij een soort speelmiddag van een schooltje. Het was op een dak, heel apart, waar ze dan allemaal spelletjes moesten spelen, toneelstukjes opvoerden en een modeschow liepen. De kinderen hadden volgens mij nog nooit een wit iemand gezien dus die zaten ons in het begon echt aan te gapen,. maar daarna werd het heel gezellig! In de avond naar een traditionele dansvoorstelling geweest, was niet echt boeiend, en daarna lekker gegeten. Het eten is hier tot nu toe echt heel goed. Hele lekkere curry's allemaal, heerlijk!! De rest van de week zijn we vooral veel naar Kandy geweest, en hebben veel uitstapjes hier gemaakt, zoals een grote Boeddha-beeld bezocht,eenheerlijke massage gekregen, lokale markt bezocht waardoor ik ong doorheen ben gerend door die geur, yogales gehad en nog veel meer leuke dingen.We lopen hier echt ALLES, ben ik niet helemaal gewend, en zeker in die hitte niet, dus val hier denk ik aardig veel af!

Donderdag werd ik jarig, dus dat was wel heel apart om hier te vieren.De meiden, en mensen die hier voor de organisatie werken en ons helpen bij alles, en toen ik thuis kwam in de middag was het hele huis versierd en stond er een mooie taart klaar waar ''Happy Birthday to Saskia' osptond. Echt heel erg lief!! Heb zelfs nog een paar cadeautjes gekregen, dus heb een hele leuke verjaardag gehad gelukkig, ookal was het gek dat familie en vriendinnen en niet bij waren.

Vrijdag tot zaterdag ben ik met de groep op safari geweest. Was echt heel erg leuk ookal kostte het wat moeite om er te komen. Dhammika (onze coordinator) had een chaufeur geregeld, die (zoals bijna iedereen hier) echt totaal geen engels kon, dus dat was nogal irritant. Het was 8 uur rijden naar het national parc waar we in de avond aankwamen. Hebben toen in een hotel geslapen en zijn we de volgende ochtend op safari geweest. We hebben vooral heel veel kippen, pauwen en vogels te zien,dus het leek meer op AviFauna dan een national Parc. Gelukkig wel een luipaard gespot (lees: een stipje in een boom 100 meter verderop), olifanten en krokodillen gezien dus dat was wel leuk! Zijn die middag ook nog even langs het strand gereden, wat echt ontzettend mooi was, alleen was me een beetje vergeten in te smeren dus er staat al een mooi shirtje op mn rug gebrand..

Volgende week begin ik met mijn project in het weeshuis. Ben echt heel benieuwd hoe dat wordt en heb er heel veel zin in! Een probleempje is alleen, dat ik zelf naar dat weeshuis moet komen en dat betekent dat ik daar met de localbus heen moet, met een overstap wat in totaal 1 uur duurt. Best prima te doen, alleen aangezien de bussen hier totaal geen systeem hebben, en er alleen in het Singalees (sorrt chinese tekens) op het bordje staat waar de bus heen gaat, wordt dat denk ik een grote ramp. We gaan het meemaken!! Ben nu helemaal gewend hier aan alles, ookal heb ik soms wel moeite met alle regels die ze hebben. je mag hier geen vrouwen aanraken, je moet overal je schoenen uitdoen als je ergens naar binnen gaat en ze mogen geen dieren dood maken. Zelfs geen mug of vlieg, echt apart, want dan krijgen ze 'bad karma'. Toen er dus een grote spin naast me bed zat, piekerde de bovenbuurman en dus ook niet over om hem dood te maken, toen ik dat vroeg, maar bracht hem naar een plant naast mijn raam en bood z'n excuses aan de spin aan. Echt heel raar... Op naar week 2! Heb er heel veel zin in en kan niet wachten op alles wat me nog te wachten staat!

Goed, weer een lang verhaaltje, hopelijk kan ik volgend weekend weer ergens internet vinden voor een update!!

Dikke kus, xxxxx

Saskia

Nathalie

Klinkt super leuk allemaal sas!!! Hier mis je niks ;) Geniet ervan!! XX

mama

Lief kind, echt weer een 'saskia' verslag!! Erg leuk om te lezen en prachtfoto's!!!Wat een prachtige taart voor je 18de! Heel erg trots op je en veel plezier in het weeshuis! xxxx mama

irene

ha Saskia,wat was het weer een gezellig verhaal en toch wel erg leuk dat je zo in het zonnetje gezet bent voor je 18de verjaardag...Je hebt al veel meegemaakt deze week zeg...wel super natuurlijk..en die tempels..ik kan mij het ook heugen,ik vind dat altijd prachtig en die mensen zijn diepgelovig.
en nu het ware leven ,ben benieuwd hoe het je vergaan is op dag 1 in het kindertehuis...en vooral je reis...
wat leuke fotos ook...met zo een prachtig nieuw toestel ,moet het haast wel lukken
bye bye tot de volgende keer
xxxx Irene

Anke

Wat een belevenis om zo je verjaardag te vieren!
Nu ben je echt volwassen hoor; 18 èn zo ver weg...
Heel flink allemaal.
Prachtig om je verslagen te lezen.
Groet,
buurvrouw Anke van Warns

Oma

Ik ben erg blij dat je het zo naar je zin hebt en hoop dat het zo blijft. Fijn dat je zulk goed werk doet! Ik heb je verhaal heel leuk gevonden en wat een mooie foto's!
een dikke kus van Oma! Hoop snel meer van je te horen.

Tessa

Wat heerlijk om te lezen wat je allemaal meemaakt! Ik ben jaloers... knap hoe je alles aanpakt! Als je terug bent gaan we je 18e nog even goed vieren hoor! Dikke kussen

Carlien

Ik mis je lief zusje!!! Maar ben super trots op je! Ik lees je verhaal nog regelmatig terug, heerlijk om te zien hoe je het opschrijft, typisch jou;) Hihihihihihihi....;) Tot over bijna 3 weekjes alweer! xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Lonneke

Lieve Saskia,
Wat een mooie verhalen weer! Leuk om te lezen.
Geniet van alle mooie belevenissen!
Groetjes
Lonneke en natuurlijk ook van Pippijn, Anne, Philip & Liselotte!